Omistajanvaihdos edessä? Haetko elämäntyöllesi jatkajaa? Miksi kannattaisi ostaa valmis liiketoiminta?

Suomalaisista yrityksistä yli 60 000 etsii jatkajaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Noin puolet näistä on varsinaisia helmiä, jotka odottavat vain uutta nousua, uusissa käsissä. Pelkästään meillä Pirkanmaalla omistajanvaihdospotentiaali on lähes 6 000 yritystä, jotka lähivuosina olisivat valmiita luopumaan yritystoiminnastaan.

Miksi sitten ostaa toimiva yritys? Valmiin yrityksen ostaminen tuo paitsi fyysisen ympäristön koneineen ja tiloineen, niin usein myös esim. osaavan henkilöstön, toimivat asiakassuhteet ja toimittajaverkoston. Yrityksen osto mahdollistaa monesti myös kapasiteetin kasvattamisen ja toimintojen tehostamisen.

Yrittäjyys kiinnostaa nyt entistä useampia ja myös valmiin liiketoiminnan ostaminen on hyvä vaihtoehto. Syitä tähän on monia. Matala korkotaso ja talouden vakaus lisäävät ostohaluja. Yritysoston kautta vapaille pääomille on saatavissa mukavia tuottoja. Löytyisikö juuri Sinulle potentiaalinen jatkaja, jos kysyntä ja tarjonta kohtaisivat?

Omistajanvaihdoksen suunnittelemiseen on syytä varata riittävästi aikaa. Usein puhutaan useammasta vuodesta. Aikaa tarvitaan muun muassa henkiseen valmistautumiseen, yrityksen kauppakuntoon laittamiseen, jatkajan etsimiseen ja sitten lopulta myös yrityskaupan struktuurin ja rahoituksen selvittämiseen.

Kun henkinen päätös yritystoiminnasta luopumisesta on tehty, kannattaa laatia yrityksen myyntisuunnitelma, jossa mietitään yhdessä yrityskaupan asiantuntijan kanssa eri toteutusvaihtoehtoja. Samanaikaisesti on huolehdittava päivittäisestä työstä, ylläpidettävä asiakkuuksia, pidettävä yritys houkuttavana, myyntikunnossa ja elinvoimaisena. Eri asioiden kirjaaminen ajoissa ylös, pelkän muistin sijaan, on rahanarvoista tietoa, ns. ”Good Willia” yrityskaupoissa.

Yrityskaupoista neuvoteltaessa on aina muistettava, että jatkaja katsoo tulevaan ja myyjä taasen korostaa, usein liikaakin, mennyttä. Tätä asetelmaa voi olla aluksi vaikea mieltää ja näkemykset esimerkiksi kauppahinnasta voivat olla kaukana toisistaan. Prosessin edetessä näkemykset kuitenkin usein muuttuvat ja lähentyvät. Myös lähisukulaisten välisissä kaupoissa avoin keskustelu ajoissa näistä asioista kannattaa.

Mistä sitten löydän apuja ja tietoa esim. myytävistä yrityksistä? Pirkanmaalla yrityskauppoihin erikoistuneita toimistoja on useita. Ehkä tunnetuimmat alan sivustot ovat Pirkanmaan Yrityspörssi, Firmakauppa, Jatkumo, Yrityskaupat, Suomen Yritysmyynti, Yritysovi, Yrityskauppakeskus jne… Myös paikallisista yrittäjäyhdistyksistä tai kuntien elinkeinotoimelta voi asiasta tiedustella.

Omistajanvaihdosmarkkinat 13.2.2020 Tampereella.

Pirkanmaan TE-toimiston yrityspalvelut haluavat edistää kannattavan yritystoiminnan jatkuvuutta alueella. Olemme yhteistyökumppaniemme kanssa järjestämässä Omistajanvaihdosmarkkinat 13.2.2020 Scandic Hotel Rosendahlissa. Olemme paikalla antamassa myös asiantuntija-apua.

Tule mukaan kuulemaan kiintoisista yrityscaseista ja verkostoitumaan. Tilaisuus on maksuton. Tutustu ohjelmaan, lähde rohkeasti mukaan ja ilmoittaudu HETI: https://kasvubuusti.fi/event/omistajanvaihdosmarkkinat/

Risto Rantala
risto.rantala(at)te-toimisto.fi