Parhaat ideat syntyvät vuoropuhelussa

Sakari Paloviidan kuva.
“Yrittäjyys ei olekaan suorituslaji, missä kaikki pallot viedään maaliin. Osan voi jättää odottamaan parempaa ajoitusta ja tilannetta. Tämä on isoin asia, jonka lyhyen yrittäjyyden aikana olen oppinut. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta Yrittäjyysbuusti ravisteli minut oivaltamaan tämän asian”, kertoo Sakari Paloviita. (Kuva: Minna Koivunen)

Sakari Paloviita APITIE:stä, mistä sait tietoa Yrittäjyysbuustista ja Palvelualustasta?

– Luontaiselle tiimipelaajalle yksin yrittäminen on aluksi hankalaa, sillä parhaat ideathan syntyvät vuoropuhelussa. ”Lajitovereiden” kanssa verkostoitumalla saa kyllä hyvin apua, mutta tapaamiset ovat usein hektisiä. Ensimetrin mainosti asiakkailleen uusia palveluja. Kiinnostuin Yrittäjyysbuustista käsillä olevien kysymysteni johdosta ja päätin hakeutua palveluun.

Oliko buustaajan valinta vaikeaa?

– Palvelualusta.fi:ssä oli runsas joukko buustaajia tarjolla. Keskitetty kanava helpotti perehtymään heidän tarjontaansa. Tutustumisen jälkeen valitsin viisi. Soitin palvelutarjoajille ja vertailin heidän toimintatapojaan. Eräs buustaaja toimi samalla alalla kanssani ja oli potentiaalinen kilpailijani. Hän mainitsi asiasta heti huomattuaan. Jatkoimme kuitenkin keskustelua, sillä kilpailijat voivat olla hyvin myös yhteistyökumppaneita. Lopulta tämä vaikutti kuitenkin valintaani. Buustaamisessa liikutaan herkällä alueella pivotoinnin äärellä, joten katsoin, että häiriötekijät piti saada minimiin. Tein valintani sen perusteella, kenen arvelin osaavan auttaa minua parhaiten.

Mikä palvelussa on ollut parasta?

– Parasta oli Etula Group Oy:n kanssa yhdessä käyty prosessi. Olimme samalla puolella pöytää ilman valmiita ideoita, kaavoja tai ratkaisuita. Buustaaja sopeutui tapaani käsitellä yritystäni ja yrittäjyyttäni. Hän ohjasi hienovaraisesti kysymysten, keskusteluiden ja kotitehtävien kautta ajatteluani uusien näkökulmien äärelle, miten viedä yritykseni palveluita käytäntöön. Tärkeintä oli se, että opin itse katsomaan markkinaa uudesta käytännöllisestä näkökulmasta. Työskentely buustaajan kanssa on ollut aitoa yhdessä tekemistä, mutta kuitenkin minun ehdoillani, kiittelee Paloviita.

Mitä terveisiä haluat lähettää yrittäjyyttä pohtiville?

– Uskalla heittäytyä rohkeasti mukaan! Yrittäjyysbuusti tarjoaa juuri sitä, mitä saatat tarvita loikataksesi yrittäjyydessäsi eteenpäin. En löydä mitään syytä jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä. Mitä enemmän olet itse valmis panostamaan, sitä enemmän saat hyötyä myös itsellesi. Saat mahdollisuuden paneutua täsmälleen niihin asioihin, jotka päällimmäisenä askarruttavat mieltäsi ja estävät etenemisesi yrittäjänä. Pienessä tiimissä on helppo heitellä villejäkin ideoita ja kasvattaa omaa rohkeutta yrittäjyyden tiellä. Vaikka olisi kuinka toimialaosaaja tai vaikka yrityssparraaja, niin omaan liiketoimintaan voi jäädä sokeita pisteitä, joissa on este yrityksen tai yrittäjän etenemiselle. Ulkopuolinen näkee paremmin tai vie ”vahingossa” kysymyksillään pisteen äärelle.

Yrittäjyysbuusti kesti neljä kuukautta. Mitä sinulle kuuluu tällä hetkellä?

– Buustissa tehdyt uudet palvelut odottavat vielä toteuttamista. Olen palannut sille polulle, jolla matkasin Yrittäjyysbuustiin mennessä. Markkinaan syntyi rako ja fokukseni tarkentui. Tämä voi näyttää päälle päin, etteihän se buusti auttanutkaan. Tilanne on sisäisesti juuri päinvastoin. Sain oivalluksen sille, ettei yrittäjyys olekaan suorituslaji, missä kaikki pallot viedään maaliin. Osan voi jättää odottamaan parempaa ajoitusta ja tilannetta. Tämä on isoin asia, jonka lyhyen yrittäjyyden aikana olen oppinut. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta Yrittäjyysbuusti ravisteli minut oivaltamaan tämän asian.

Sakari Paloviita, APITIE
https://apitie.com/

Mikä ihmeen Yrittäjyysbuusti?

Yrittäjyysbuusti on yrittäjyydestä kiinnostuneille pirkanmaalaisille työnhakijoille tarkoitettu maksuton palvelu. Valmista liikeideaa ei tarvitse olla, kiinnostus yrittäjyyteen riittää. Voit olla työtön, työssä oleva, opiskelija tai toiminut yrittäjänä alle 12 kuukautta. Ainoa vaatimus on, että olet ilmoittautunut TE-toimiston asiakkaaksi.

Toiminta perustuu buustaajien eli palvelutuottajien verkostoon, joista asiakas saat valita juuri sellaista palvelua kuin itse kokee tarvitsevansa. Palvelu kestää 4 kuukautta.

– Palveluun on hakeutunut mukaan jo yli 530 asiakasta puolen vuoden aikana. Palvelun asiakastyytyväisyys on pysynyt hyvänä ja olemme saaneet todistaa jo useiden yritysten ja itsensä työllistämisen muotojen syntymisiä, iloitsee Pirkanmaan TE-toimiston palvelupäällikkö Kristel Stenman-Huuskonen.
– Sekä asiakkaat että palveluntuottajat ovat innokkaasti antaneet palautetta ja auttaneet kehittämään Yrittäjyysbuustia entistäkin toimivammaksi palveluksi. Tästä olen erityisen kiitollinen!

Näin haet mukaan:

1. Ilmoittaudu TE-toimiston asiakkaaksi sivulta www.te-palvelut.fi. Jos olet jo TE-toimiston asiakas, voit siirtyä suoraan kohtaan 2.

2. Jätä yhteystietosi osoitteessa: www.kasvubuusti.fi

3. Valitse palvelualustalta osoitteessa www.palvelualusta.fi tilanteeseesi sopiva buustaaja, joka auttaa sinua oikeaan suuntaan. Tavoitteena on kirkastaa omaa osaamistasi ja haastaa sinua pohtimaan yrittäjäksi ryhtymistä.

4. Arvioi saamasi palvelu.

Lisätietoja:

Kristel Stenman-Huuskonen
palvelupäällikkö
Pirkanmaan TE-toimisto
puh. 0295 045 765

Yrittäjyysbuusti kuuluu Pirkanmaan Kasvubuusti -hankkeeseen. Hankkeessa pilotoidaan uusia palveluja yhteistyössä palveluntuottajien kanssa. Hanketta rahoittavat työ- ja elinkeinoministeriö, Pirkanmaan ELY-keskus ja Pirkanmaan TE-toimisto.