Omistajanvaihdos edessä? Elämäntyö myynnissä? Perustaisiko uuden vai ostaisiko valmiin liiketoiminnan?

Suomalaisista yrittäjistä kasvava osa on 55 vuotta täyttäneitä. Tutkimusten mukaan tällaisia yrittäjiä on jo nyt yli 70 000 ja seuraavan kymmenen vuoden aikana yli 20 000 yritystä on tulossa tämän johdosta myyntiin. Pelkästään meillä Pirkanmaalla on lähes 6 000 yrittäjää, jotka lähivuosina olisivat valmiita luopumaan yritystoiminnastaan.

Samaan hengenvetoon on heti muistutettava, että läheskään kaikkien yli 55-vuotiaiden yrittäjien osalta elämäntyön myymisen pohdinta ei todellakaan ole vielä ajankohtaista, vaan arvokas työ jatkuu niin kauan kuin virtaa piisaa. Mutta on myös samalla todettava, että yrittäjyys kiinnostaa nyt entistä useampia ja myös valmiin liiketoiminnan ostaminen on hyvä vaihtoehto. Löytyisikö juuri Sinulle potentiaalinen jatkaja, jos kysyntä ja tarjonta kohtaisivat?

Omistajanvaihdoksen suunnittelemiseen on syytä varata riittävästi aikaa. Usein puhutaan useammasta vuodesta. Aikaa tarvitaan muun muassa henkiseen valmistautumiseen, yrityksen kauppakuntoon laittamiseen, jatkajan etsimiseen ja sitten lopulta myös yrityskaupan struktuurin ja rahoituksen selvittämiseen.

Kun henkinen päätös yritystoiminnasta luopumisesta on tehty, kannattaa laatia yrityksen myyntisuunnitelma, jossa mietitään yhdessä yrityskaupan asiantuntijan kanssa eri toteutusvaihtoehtoja. Samanaikaisesti on huolehdittava päivittäisestä työstä, pidettävä yritys houkuttavana, myyntikunnossa ja elinvoimaisena.

Yrityskaupoista neuvoteltaessa on aina muistettava, että jatkaja katsoo tulevaan ja myyjä taasen korostaa, usein liikaakin, mennyttä. Tätä asetelmaa voi olla aluksi vaikea mieltää ja näkemykset esimerkiksi kauppahinnasta voivat olla kaukana toisistaan. Prosessin edetessä näkemykset kuitenkin usein muuttuvat ja lähentyvät. Myös lähisukulaisten välisissä kaupoissa avoin keskustelu ajoissa näistä asioista kannattaa.

Mistä sitten löydän apuja ja tietoa esim. myytävistä yrityksistä? Pirkanmaalla ehkä tunnetuimmat alan sivustot ovat Pirkanmaan Yrityspörssi, Firmakauppa, Jatkumo, Yrityskaupat, Suomen Yritysmyynti, Yrityskauppakeskus jne. Myös paikallisista yrittäjäyhdistyksistä tai kuntien elinkeinotoimelta voi asiasta tiedustella.

Pirkanmaan TE-toimiston yrityspalvelut haluavat edistää kannattavan yritystoiminnan jatkuvuutta. Olemme yhteistyökumppaniemme kanssa mukana järjestämässä kolmea eri tilaisuutta, joihin on vapaa pääsy. Akaassa 21.2., ja Tampereella 26.4. Tule mukaan kuulemaan kiintoisista yrityscaseista ja ajantasaisista rahoitus- ja verotuskysymyksistä. Seuraa sivuja www.kasvubuusti.fi

Risto Rantala
etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi